Ayvalık Küçükköy’ü Ziyaret Etmeniz İçin 10 Neden!

Enerjisa Enerji, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP Türkiye) olarak güçlerimizi birleştirdik. Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) projesi ile bir yeşil destinasyon modeli oluşturduk. SENTRUM ile sürdürülebilir turizmi teşvik ediyor ve yerel ekonomik kalkınmayı destekliyoruz.

İlk SENTRUM projemizi Ayvalık Küçükköy’de gerçekleştirdik. Ayvalık Küçükköy’ü hayal ettiğimiz değişimin ve dönüşümün merkezi haline getiridik.

Neler mi Yaptık?

• Küçükköy’ün yeşil destinasyon dönüşümüne 10 Milyon TL yatırım yaptık.
• Küçükköy Kültür Merkezi ve Necmi Komili İlköğretim Okulu’nda güneş enerjisi sistemi kurduk. Güneş Enerjisi Santrali sayesinde Küçükköy Kültür Merkezi ve Necmi Komili İlkokulu okulunun elektrik ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji ile karşılanıyor.
• Bölgede yılda 15.000 kg kömür kullanımının önüne geçilerek enerji tasarrufu sağlandı. Yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde yıllık ~90.000 kg miktarda karbon emisyonu engellenmiş oldu.
• Enerji verimliliği, sürdürülebilir turizm, atık yönetimi, iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda lise öğrencileri, bölge kadınları ve işletme sahiplerinin oluşturduğu 140 kişiye eğitimler verdik.
• Turizm işletmelerinde enerji verimli ekipman dönüşümünü sağladık. Bölgedeki 8 işletmeye ihtiyaçları doğrultusunda enerji verimli aydınlatma ve beyaz eşya ile destek verdik.
• Enerji verimliliği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan ‘Enerjimi Koruyorum Çocuk Tiyatrosu’nu 500’den fazla çocukla buluşturduk.
• Küçükköy’de bulunan Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nin bahçesine sürdürülebilir tarımı desteklemek ve SENTRUM’a gelen ziyaretçilerde farkındalık yaratmak amacıyla permakültür bahçesi kurduk.
• Çevreye duyarlı ulaşım sistemlerini teşvik etmek için, bölgede yeşil satın alma ve tedarik zinciri yönetim stratejisini oluşturduk.
• Tüm bunları yaparken toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi ile hareket ettik ve kadınların güçlenmesi için çalıştık.
• Gençlere ve çocuklara sürdürülebilirlik üzerine eğitimler vererek gelecek nesilleri daha yeşil ve adil bir dünya ya hazırladık.
• Küçükköy’de yürüyüş & bisiklet rotası ve enerji rotası oluşturduk.

Küçükköy’de yeşil enerji yatırımları yapıyor, turizm sektörünün daha az atık üretmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilir turizm hedefleri kapsamında yöre halkının güçlenmesi ve kadın istihdamının artırılması için çalışıyoruz. Sabancı Üniversitesi ile iş birliğimiz kapsamında çocuklara ve gençlere sürdürülebilirlik eğitimleri veriyoruz. Sürdürülebilir bir geleceği bugünden inşa ediyoruz!

SENTRUM hakkında fazla bilgi için tıklayın!

Neyi Hedefledik?

• Turizm sektöründe enerji verimliliğini artırmak.
• Turizm sektörünün sebep olduğu atıkların azaltılmasını sağlamak.
• Turizm sektöründeki kadın ve genç istihdamını artırmak.
• Sürdürülebilir turizm alanında sosyal, çevresel ve ekonomik dönüşümü desteklemek
• Ölçeklendirilebilir ve tekrarlanabilir nitelikte bir Sürdürülebilir Yeşil Destinasyon Modeli geliştirmek.
• Yerel halkı ve turizm işletmelerine yönelik enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konularında farkındalık yaratmak.

Yeşil turizm, yeşil destinasyonlar yaratarak ile turizm sektörünün olumsuz etkilerini hem azaltmaya hem de tersine çevirmeyi hedefler. Biz de SENTRUM ile, doğayı korumaya, israfı önlemeye, yeşil enerjiden yararlanmaya, enerji verimliliğini sağlamaya, yöre halkının sosyal ve ekonomik güçlenmesine katkı sağlıyoruz. Sürdürülebilir turizm pratiklerini yayınlaştırıyoruz.

Neden Ayvalık Küçükköy’ü Ziyaret Etmelisiniz?

1) Yeşil turizme destek vererek iklim krizine karşı savaşmak için.
2) Hem dünyanın geleceğine katkıda bulunup hem de tatilinizi gönül rahatlığıyla yapmak için.
3) Yerel halkı güçlendiren uygulamalara destek vererek toplumsal fayda üretmek için.
4) Kadın istihdamını artıran turizm pratiklerinde katkınız olması için.
5) Küçükköy’ün eşsiz doğasını; Fıstık çamı, Bergama ve Kozak Yaylası’nı deneyimlemek için.
6) Küçükköy’ün kültürel mirasını ve muhteşem taş mimari unsurlarını öğrenmek için.
7) SENTRUM yürüyüş ve bisiklet rotasını takip ederek doğanın tadını çıkarmak ve bölgedeki flamingoları yakından gözlemlemek için.
8) Oluşturduğumuz enerji rotasını takip ederek enerji etkin ve sürdürülebilir turizm destinasyonu olma hedefimizi desteklemek için.
9) Hem bütçenize uygun; hem de doğayı koruyan, israfı önleyen, yeşil enerjiden yararlanan bir tatil yapmak için.
10) Boşnak kültürünün leziz tatlarını tatmak için!

Bir sonraki tatilinizi yaparken sürdürülebilir turizmi teşvik etmek ve yerel ekonomik kalkınmayı desteklemek ister misiniz? Kuzey Ege’nin güzelliğinin tadını çıkarırken, sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak ilginizi çekiyor mu? O halde Küçükköy’ü tercih etmek için çok nedeniniz var! Küçükköy’ü ziyaret edin, sizin de ‘çorbada bir tuzunuz olsun’!

Daha fazla bilgi almak için raporlarımıza göz atabilirsiniz!

Raporlar

Sürdürülebilir turizm ve Sentrum projesi hakkında son bilgileri öğrenmek için sen de e-posta adresinle kayıt ol, sana bilgiler ve öneriler gönderelim.

E-Bülten’e Kayıt Ol